Pannon-Mag-Agrár Kft.
A magban őrzött minőség!

Kosár tartalma

A kosár üres

A fűfajok és fajták kiválasztásának szempontjai

A fűfajok és fajták kiválasztásának szempontjai

A gyepek létesítéséhez általában többféle fűfaj és azok változatainak magkeverékét használják, lehet azonban tisztán egy fajra/fajtára alapozni is a telepítést. A több komponensű magkeverékek használata inkább elterjedt, mivel általuk jobban kielégíthetők az egyre szélesebb skálán mozgó felhasználói igények. A jól kiválasztott összetevők egymás előnyös tulajdonságait kiegészítve, nemcsak esztétikai, telepítés és ápolástechnikai előnyöket nyújtanak, hanem az egyre nagyobb kihívást jelentő extrém ökológiai és klímaváltozással járó problémákra is hathatós megoldást nyújthatnak pl. árnyéktűrés, betegségekkel szembeni ellenállóság, szárazságtűrés, a talaj megemelkedett sószintjének elviselése, szélsőséges hőmérsékletekkel szembeni tolerancia.

A magkeverékekben a rövid csírázási idejű, hamar megtelepedő, gyorsnövekedésű, rendszerint rövidebb élettartamú un. védőfüvek pl. az angol perje teremti meg a lassúbb fejlődésű, hosszabb élettartamú, érzékenyebb, ám értékesebb fajoknak a kezdeti fejlődéséhez szükséges védelmet.
A többféle felhasználási céllal telepített gyepek alapvetően két nagy csoportba sorolhatók a velük szemben támasztott igények és a kialakításukhoz felhasználható fűfélék szerint:

  1. Az elsősorban esztétikai élményt nyújtó, intenzív ápolást igénylő, bársonyos megjelenésű, élénkzöld színű, finom textúrájú, a széles levelű fajokat és változatokat mellőző pázsitok. Ezek a finom levelű fűfélékből (főleg csenkeszek és tippanok) kialakított gyepek kezdetben lassúbb fejlődésűek és a telepítésük is drágább alapanyagokból biztosítható, továbbá különleges minőségük megőrzése is magasabb fenntartási költségekkel és nagyobb szakértelemmel oldható meg.
  2. A különböző mértékű mechanikai igénybevételt is toleráló gyepek összetételében már megjelennek a széles levelű füvek, amelyek taposás tűrése megfelelő. Itt a gyepek egyéb értékes tulajdonságai, mint a szárazságtűrés, árnyéktűrés, betegségekkel szembeni ellenálló képesség, nem mindig párosul a finom szálú füvekre jellemző elegáns külső megjelenéssel. A taposás tűrés a vegetációs idő nagy részében intenzív növekedéssel jár együtt, ezért a szakértelemmel végzett ápolás itt sem hanyagolható.